Българските инвеститори търсят малки парцели - 11 Октомври 2011 - jmv-imoti
Добре дошли Гост!
Четвъртък, 29 Юни 2017, 12:11
Главна | Регистрация | Вход | RSS

Сайт меню

Мини-чат

Добавянето изисква авторизация

Нашата анкета

Оценете моя сайт
Общо отговори: 6

Статистики


Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Вход във форума

Количка за пазаруване

Количката Ви е празна

Търси

Календар

«  Октомври 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архив на записите

Приятели на сайта

Главна » 2011 » Октомври » 11 » Българските инвеститори търсят малки парцели
16:57
Българските инвеститори търсят малки парцели

- Господин Богданов, каква промяна се наблюдава през последните месеци в сегмента на градските парцели?
- Към момента земята в България продължава да бъде една от най-евтините в целия Европейски съюз и се счита, че това е една от добрите инвестиции в дългосрочен план. След сериозния спад на цените и търсенето, вече са налице признаци на повишен интерес, но тази тенденция може да стане трайна при ясни сигнали за излизане от кризата, които на този етап се отлагат. Последните сривове на световните борси показаха, че икономическата ситуация на световно ниво продължава да е доста нестабилна. Пазарът на парцели няма как да бъде изолиран от общата икономическа ситуация, затова е категорични прогнози за бъдещето трудно биха могли да се направят.

- През есента на 2008 г. в столицата са се предлагали двойно повече парцели, отколкото в момента, а във Варна днес се оферират над 1200 терена, което е два пъти повече в сравнение с есента на 2008 г. Кои са причините да се наблюдава подобна тенденция?
- Причините са комплексни - от една страна кризата засегна първо София и измина един период, докато затруднението в икономически план достигне и останалите градове.
София е сериозна строителна площадка на инфраструктурни проекти и това определено кара собствениците на терени в столицата да не бързат с продажбата. Варна, от своя страна, е място, където много чужденци притежават имоти, които активно продават в момента, притиснати от финансовите трудности в собствените си държави.

- Каква е политиката на чуждестранните предприемачи, които по време на пика на пазара купиха парцели с цел да ги застрояват?
- Не би трябвало да има сериозна разлика между местни и чужди предприемачи. На практика обаче българските предприемачи са много по-гъвкави, в момента оглеждат възможностите и търсят малки парцели от 700-1000 кв.м на добри места. Те са готови да търсят различни и алтернативни варианти за реализация на предишните си покупки. Целта им е да вдигнат сгради с до 40 апартамента с възможност за бърза продажба. В същото време чуждите инвеститори продължават да правят разчети до колко да използват парцелите си по оригиналното предназначение, за което са ги купили или изчакват удобен момент. Друга част от тях просто се опитват да продават. Има и такива обаче, които обмислят промяна на първоначалните си концепции. Закъсалите финансово предприемачи и частни лица продават на ниска и дори на всяка цена, но интересът не може да се нарече особено активен.

- Към момента има около 400 предложения за продажба на парцели чрез обезщетение. Кои предприемачи биха придобили по подобен начин земя? Кога тази схема би могла да бъде отново работеща?
- На този етап тази схема включва немалко рискове за собствениците на парцели и съответно няма значителен интерес към него. Няма го и силното, осезаемо търсене, което да кара инвеститорите да са щедри и сигурни в успеха на начинанието. Това на практика блокира активизирането на сегмента и от двете страни. Кризата заличи и спекулативно настроените купувачи, които да инвестират в такива имоти. Затова и тази схема към момента няма как да бъде работеща, но е твърде вероятно активизирането на пазара в бъдеще, и то в генерален план, да увеличи и броя на продажбата на парцели чрез обезщетение.

- Какво бихте посъветвали продавачите на такъв тип имоти?
- Най-важното за тях в момента е да излязат на пазара с правилно определена цена, посъветвани от професионалист и да бъдат гъвкави в преговорите, за да не допуснат «застояване» на пазара на дадената оферта, което допълнително ще понижи цената и.

fakti.bg


Преглеждания: 175 | Добавено от: jmv555 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: